Καφεμαντεία

Δήμητρα | Αστρολόγος - Χαρτομάντης

Καφεμαντεία, “πιες τον καφέ σου να σου πω το φλιτζάνι” η γνωστή σε όλους μας καφεμαντεία , η στιγμή που “μας λένε” το φλιτζάνι και “κρεμόμαστε” από τα χείλη της !

Να σου πω το φλιτζάνι το έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές που είναι μια έκφραση τόσο γνωστή και τόσο οικεία στην χώρα μας απ άκρη σε άκρη .

Αρχικά να πούμε λίγες πληροφορίες για τον καφέ .

Ο καφές ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία από έναν βοσκό ο οποίος παρατήρησε ότι οι κατσίκες του όταν έτρωγαν τους κόκκους από αυτό το φυτό ήταν ιδιαίτερα ζωηρές , έτσι λοιπόν δοκίμασε και έφαγε και ο ίδιος και ένιωσε ότι όντως του έδινε μια ενεργεία και αυτό ηταν που τον εντυπωσίασε .

Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το ρόφημα το ταξίδι του ώστε να το γνωρίσει όλος ο πλανήτης .

Όμως η αλήθεια είναι ότι το διάβασμα του καφέ κρύβεται βαθιά μέσα στην ανατολή, και για να είμαι ποιο ακριβής συμφωνά με τις επιστημονικές πηγές μας είναι από την άπω ανατολή.

Το διάβασμα του φλιτζανιού έχει τις ρίζες του στην αρχαία κίνα όπου πριν από πολλά πολλά χρόνια διάβαζαν τα φύλλα του τσαγιού και μετά γύρω στο 600 μ.χ οι Άραβες ήταν αυτοί που έκανα γνωστό το ρόφημα που προέρχετε από τους αλεσμένους και καβουρδισμένους με μαεστρία κόκκους καφέ ώστε να μας δώσει αυτό το ξεχωριστό άρωμα που ξέρουμε όλοι .

Οι Άραβες είχαν τον καφέ στην καθημερινότητα τους και έτσι ξεκίνησαν να διαβάζουν και το φλιτζάνι του καφέ ως ψυχαγωγία και μιας μορφής “ψυχοθεραπείας” τους που τους έκανε να διασκεδάζουν κιόλας .

Ο καφές που διαβάζουμε είναι ο ελληνικός ή αλλιώς τούρκικος ο οποίος γίνεται με το βράσιμο στο μπρίκι ώστε να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να σερβιριστεί στο φλιτζάνι για να μπορούμε να τον απολαύσουμε με όλα του τα αρώματα .

Στο διάβασμα του καφέ είμαστε μυημένοι εδώ αιώνες, από γένια σε γενιά λόγο των στενών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο , Έτσι λοιπόν ο μόνος καφές που μπορεί να μας δείξει κάτι είναι αυτός που ονομάζουμε αραβικός η ελληνικός η τούρκικος .

 

Ο καφές που μοσχοβολούσε στο σπίτι μας όταν η γονείς μας είχαν φίλους .

Αυτός είναι ο καφές που διαβάζουμε γιατί αυτή είναι η παράδοση μας και αυτός είναι ο καφές που έτσι όπως παρασκευάζεται μπορεί και αφήνει σημάδια στο φλιτζάνι μας για να τα “διαβάσουν” αυτοί που ξέρουν  .

Το διάβασμα του φλιτζανιού είναι μια ολόκληρη τελετουργία που ξεκινά από το ψήσιμο του καφέ που πρέπει να είναι αργό να σιγοβράσει δηλαδή για να αναμιχθούν πολύ καλά τα υλικά και να γίνουν όπως ακριβώς θέλουμε να τον πιούμε με ευχαρίστηση και να έχει τη γεύση που θέλουμε . Πρέπει να σιγοβράσει ώστε να βγάλει το καϊμάκι του με υπομονή και να απλώσει το άρωμα του στο χώρο για να ξεκινήσουμε την τελετουργία χαλαρώνοντας από τις ιδιότητες του και την καλή παρέα .

Βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε στην καφεμαντεία είναι τα παρακάτω στα οποία αν θέλουμε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα πρέπει να δώσουμε την σημασία που τους πρέπει .

Οδηγίες για ένα σωστό φλιτζάνι

  • Να προσέχουμε να μην μας γυρίσει το καϊμάκι την ώρα που τον βάζουμε στο φλιτζάνι για να μην μπερδευτούν αυτά που θα μας δείξει την στιγμή που θα μας λέει τον καφέ .

  • Το φλιτζάνι πρέπει οπωσδήποτε να είναι λευκό και να έχει φαρδύ στόμιο για να πέφτει το φως και να φωτίζει καλά μέσα του και να βλέπουμε καθαρά και χωρίς σκιές

  • Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει την ώρα που θα πίνει τον καφέ του να είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος στο τι θέλει να μάθει. Δεν πρέπει να είναι ταραγμένος ή θυμωμένος γιατί το φλιτζάνι του θα βγει μπερδεμένο και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται Όποτε ηρεμία, ψυχραιμία και συγκέντρωση είναι βασικά συστατικά για μια όμορφη έκβαση του όλου πράγματος .

  • Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πίνει από το ίδιο σημείο του φλιτζανιού και να μην κουνάει άσκοπα το φλιτζάνι για να μην ταράξει τα μέσα του .

  • Λίγο πριν τελειώσει εντελώς αφήνει λίγο από τον καφέ μέσα και πιάνει το φλιτζάνι και το κουνάει κυκλικά τρεις φορές με την φορά του ρολογιού για να ξεκολλήσουν τα κατακάθια του καφέ από τον πάτο και να ταξιδέψουν απαλά στα τοιχώματα του φλιτζανιού ώστε να αφήσουν το ίχνος τους και αμέσως μετά το γυρίζει στο πιατάκι και εκεί το αφήνουμε για 5-10 λεπτά ώστε να στεγνώσει καλά για να μπορέσουμε να το διαβάσουμε με την ησυχία μας και συγκεντρωμένη σε αυτό .

  • Τον καφέ τον διαβάζουμε ΠΑΝΤΑ πρωί,με το φως της ημέρας και μέχρι πριν την δύση του ήλιου

  • Την ώρα που γυρίζουμε το φλιτζάνι θα πρέπει να ευχόμαστε να είναι καλώς και ευλογημένος

  • Πριν ξεκινήσει το διάβασμα στο φλιτζάνι θα πρέπει να το σταυρώνουμε 3 φορές

  • Το φλιτζάνι για να το διαβάσουμε το κρατάμε ΠΑΝΤΑ με το ίδιο χέρι που ξεκινήσαμε .Λένε ότι προτιμάτε το αριστερό γιατί η διαίσθηση βρίσκετε στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και έτσι δεν θέλουμε να υπάρχουν αντιπερισπασμοί.

Αφού τα έχουμε κάνει όλα αυτά ξεκινάμε να διαβάζουμε το φλιτζάνι με απόλυτη ηρεμία .

Ότι είναι στην επάνω μεριά αφορά το άμεσο μέλλον , δηλαδή τα πράγματα που θα συμβούν σύντομα και θα τα συναντήσουμε άμεσα μπροστά μας .

Προς τα κάτω βλέπουμε τα μελλούμενα δηλαδή αυτά που θα συμβούν αργότερα και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να τα περιμένουμε .

Ο πάτος του φλιτζανιού είναι η καρδιά και αυτό το βλέπουμε πάντα στο τέλος ακουμπώντας και πιέζοντας με το δάχτυλο μας και ταυτόχρονα κάνουμε την ερώτηση που μας απασχολεί περισσότερο και θα θέλαμε μια απάντηση για το πως εξελιχθούν τα πάντα γύρω από αυτό .

Το φλιτζάνι πάντα πρέπει να ξεκινάμε να το διαβάζουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά γιατί έτσι είναι η σωστή φορά .

Το σημείο που πίνει ο ενδιαφερόμενος αφορά τα πράγματα και τα πρόσωπα του φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντός στα όποια θα αναφερθούμε αν φαίνεται κάτι .

Πράγματα και θέματα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι του και είναι απόλυτα κοντά του .

Στην ακριβώς απέναντι πλευρά βλέπουμε πράγματα και καταστάσεις που αφορούν το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον του.

Τα σύμβολα που διαβάζουμε θα πρέπει να είναι καθαρά και ευδιάκριτα για να μπορούμε να τα διαβάζουμε και να τα ερμηνεύουμε σωστά .

Αυτή η αυτός που μαθαίνει να διαβάζει το φλιτζάνι θα πρέπει να έχει σε εγρήγορση την διαίσθηση του, και εντελώς ελεύθερη την φαντασία του για να μπορέσει να “δει” πράγματά , γεγονότα και καταστάσεις.

Θα πρέπει να έχει διαύγειά για να μπορέσει να κάνει το συνδυασμό των συμβόλων και να καταλάβει τι αφορούν όλα αυτάπου θα δει μέσα στο φλιτζάνι.

Τα σκούρα σύμβολα κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με δυσάρεστες καταστάσεις ενώ αντίστροφα τα ανοιχτόχρωμα με καλές και ευχάριστες στιγμές που θα θα ζήσει .

Αν σε κάποια σύμβολα δεν έχει στεγνώσει καλά ο καφές και είναι υγρό, σημαίνει ότι αυτό το γεγονός θα έχει δάκρυα μιας και βλέπουμε ότι είναι δακρυσμένο το φλιτζάνι μας.

Πάμε τώρα να δούμε ότι φαίνεται κοντά στο χερούλι από το φλιτζάνι.

Από την δεξιά μεριά είναι η καταφατικές απαντήσεις δηλαδή τα ναι και οι θετικές απαντήσεις που θα λάβει το άτομο που ήπιε το καφέ και από την αριστερή είναι όλα τα όχι.

Στην καφεμαντεία αυτά είναι τα βασικά που συναντάμε όταν μας λένε το φλιτζάνι.

Χαλαρώστε και απολαύστε το !